Povestea Primelor Cabane din România – expoziție foto

Primele cabane

Asociația Culturală Imbold și Alpin Film Festival prezintă o expoziţie de fotografie veche cu primele cabane din Carpaţi, începând cu  sfârşitul secolului al XIX-lea. Expoziția, realizată în colaborare cu Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor/ Siebenbürgischer Karpatenverein (S.K.V), va putea fi vizitată de bucureșteni începând de joi, 15 februarie până pe 18 februarie, la Acuarela Bistro (Str. Polonă, nr. 40). Vernisajul expoziției va avea loc joi, 15 februarie, de la 19:00, în prezența lui Ioan Bodnar, membru Asociația SKV și Dan Burlac, directorul festivalului Alpin Film Festival și producător de film.

Expoziţia reuneşte fotografii încă din vremea când au fost construite aceste cabane montane, începând cu 1883, an în care a fost construită cabana  SKV din Masivul Postăvaru și care este cea mai veche cabană montană, încă în funcţiune, din România.

Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor a construit şi reconstruit cabane în 40 de locaţii pe întregul lanţ carpatic românesc. 11 dintre ele există şi astăzi, nu foarte schimbate, iar unele, din păcate, au fost lăsate în paragină.

Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor/ Siebenbürgischer Karpatenverein (S.K.V)  a apărut în 1880 la Sibiu şi este astăzi una dintre cele mai vechi asociaţii montane active din lume. Este asociaţia despre care Nicolae Iorga scria în 1919: ”SKV-ul a deschis frumuseţea munţilor ardeleni turismului şi a introdus civilizaţia în regiuni sălbatice şi încă nepătrunse, sub formă de poteci şi case de adăpost.”

Expoziția este prilejuită de a treia ediție a festivalului de cultură montană – Alpin Film Festival – ce va reuni zeci de filme, prezentări de carte, dezbateri și expoziții foto legate de lumea muntelui, între 27 februarie – 4 martie, la Brașov, Predeal și Bușteni.

De asemenea, Alpin Film Festival vă invită duminică, 18 februarie, de la 13:00, la Acuarela Bistro, la o dezbatere cu alpinista Daciana Leonte care a reușit, alături de Team Aconcagua, în premieră feminină, ascensiunea la 6962 m prin vânt, zăpadă și grohotiș.