Între 3 și 7 iulie, Asociația Culturală Imbold vă așteaptă la Imbold Nativ, un festival de gastronomie la sat în patru sate din Transilvania: Viscri, Saschiz, Meșendorf și Criț. Principalele experiențe pregătite de Imbold Nativ sunt: degustări în șură, picnic în livadă, brunch în sat, cina în natură, Slow Food Market, ateliere de gătit.
Bucătăria s-a născut la sat
Imbold Nativ se va desfășura în interiorul unor gospodării autentice din satele: Viscri, Saschiz, Meșendorf, Criț. Împreună cu producătorii locali, de miercuri până duminică, Imbold a creat un tur gastronomic ghidat în care vor avea loc degustări de brânzeturi locale artizanale și vinuri din zona Târnavelor, dulcețuri și Chutney-uri de la Pivnița Bunicii din Saschiz, gin local și bere artizanală din Saschiz, brânză maturată trei luni din lapte de Bălțata românească la Meșendorf, atelier de lichiu în cuptor săsesc în Criț și atelier de gătit miel la ceaun în Viscri.
Festivalul este primul demers gastronomic coordonat simultan în mai multe sate și construit aproape în întregime de membrii comunităților locale. Obiectivul principal este dezvoltarea culturii gastronomice locale, promovarea eco-turismului și reducerea turismului de masă care a început să amenințe micile comunități din sate.
Slow Food Market
Festivalul va avea un Slow Food Market în fiecare sat cu siropuri, dulcețuri, legume, fructe locale și pot fi cumpărate în cadrul festivalului.
Program
Deschiderea festivalului va avea loc miercuri, 3 iulie la Viscri 32 cu vernisajul Teracota Mediaș – teracote pictate manual la ultima fabrică de teracotă din România. Joi, festivalul continuă în Viscri cu un picnic transilvănean în curte săsească și un atelier de lichiu în cuptor săsesc, vineri se va muta la Meșendorf la un prânz vânătoresc, sâmbătă în satul Saschiz cu un Brunch în grădină gătit de trei cupluri de tineri din Saschiz. Imbold Nativ se va încheia cu un picnic cu concert în satul Criț. Programul complet îl puteți găsi pe www.cuimbold.ro , rezervări la https://eat-local.ro.
O carte de bucate
Câteva dintre secretele gastronomiei transilvănene vor fi tipărite într-o carte de bucate reinterpretate de Oana Coantă de la Bistro de l ‘Arte, Mara Oană de la Viscri 32 – White Barn and Blue House, Melinda Teohari, Mama Gerda de la Viscri 22 și Tanti Vio de la Viscri 125, carte ilustrată de artistul Andrei Argaetic.
Concerte
Festivalul va avea și o componentă muzicală: jazz în livadă la Viscri 32 -Ela Sol; la Casele Fundației Mihai Eminescu Trust din Criț va fi picnic cu concert, iar în cadrul vizitei la Biserica Forticată din Criț va avea loc un concert de orgă.
Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.