Bucatedeprinsate.ro este o platformă de gastronomie care se concentrează pe documentarea și promovarea folclorului gastronomic local și regional și pe sprijinirea micilor producători din zonă care încă mai desfășoară agricultură sustenabilă și producție la scară foarte mică – două elemente aproape unice în Europa în prezent. Unul din aspectele esențiale în cadrul proiectului este de a susține că gastronomia, înțeleasă ca rețete, ingrediente și obiceiuri legate de mâncat, poate fi un diferențiator puternic pentru Transilvania, ca regiune și pentru România, ca țară, în peisajul european și global actual.
Bucate de prin sate urmărește să transforme mâncarea tradițională într-o experiență completă și pune accentul pe cinci componente: gust local, rețete tradiționale, patrimoniu gastronomic, povești din sate și evenimente gastronomice din zona rurală.
Platforma online va aborda următoarele tematici:
Patrimoniu gastronomic documentează gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural imaterial.
Rețete transilvănene adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este doar hrană, ci și ritual, că gătitul ar trebui mereu precedat de buna intenție a folosirii ingredientelor și promovează restaurante și bucătari responsabili, care respectă principiile Slow Food: sănătos, curat, corect.
Gust local descoperă bucuria mâncatului și respectul pentru fiecare îmbucătură date de echilibrul datorat naturii și atenției pentru redescoperirea ingredientelor simple, locale.
Sustenabilitate este o rubrică ce oferă informații despre mâncarea de calitate, despre echilibrul în alimentație și despre cum devenim conștienți de ceea ce mâncăm.
Povești din sate descoperă, susține, documentează viața la țară și schimbul orașului cu satul ca mod de viață permanent.
Plimbare prin sate promovează evenimente de gastronomie locală, rețete și produse locale, evenimente culturale din zona rurală, producători locali.