Vineri, 22 noiembrie, orele 19:00, Fundația Dala lansează cartea aniversară „Muzeul Astra ca peisaj cultural 1963-2013” în cadrul expoziției „Crânguri din Apuseni” care are loc la Imbold, Galeria. Lansarea de carte și întreaga cercetare antropologică va fi sărbătorită de un concert special creat de Maria Răducanu cu versuri și cântece din Apuseni. Expoziția „Crânguri din Apuseni” a avut vernisajul joi, 7 noiembrie și va fi deschisă până miercuri, 27 noiembrie. Proiectul editorial a fost finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național.
Crângul din Apuseni este o locuire comunitară izolată, care ocupă suprafețe mari cu topografii, resurse, ocupații și practici specifice zonelor montane și submontane. Conceptul propus de Fundația Dala, integrat în strategia de dezvoltare pe termen lung a Muzeului ASTRA Sibiu s-a construit pe trei niveluri: re-definirea instituției muzeului ca instrument de mediere între comunități locale și public, experimentarea grădinii-peisaj și muzeul ca expunere a memoriei colective. Astfel, în 2010, s-a conturat ideea sitului pilot care și-a propus, într-o primă etapă, explorarea crângurilor din Apuseni.
În acest sens, cercetarea desfășurată în perioada 2010-2013 a vizat crângurile alflate la granița județelor Hunedoara și Alba: Dragu-Brad, Ticera, Reț, Groșuri, Poienile Vidrei, Lăzești, Boculești, Hoancă, Luminești, Valea Verde, Vulcan, Dumbrava de Sus, Obâșia, Hănășești, Pătruițești, Stănești, Roșești și Băi. O zonă relativ omogenă topografic, ocupațional, și arhitectural.
Crângul din Dragu Brad, complet abandonat din 2004 a fost propus ca sit pilot în aprilie 2013 în cadrul proiectului CultTour (Cultural heritage as a focal point for sustainable tourism), finalizat prin platforma de voluntariat și practici universitare, VOLAM (Volunteering in ASTRA Museum) în septembrie 2013. Proiectul va continua cercetarea începută în 2010 și va propune din 2014 locuire temporară în perioada iulie-august în cadrul proiectului de voluntariat internațional și practici universitare, VOLAM.